Veiligheidsglas

De meest toegepaste glassoort is veiligheidsglas. Hiermee profiteert u van de voordelen van glas, maar wordt er ook rekening gehouden met de veiligheid in en rondom de serre. Ideaal in de stad, een boomrijke omgeving, of wanneer er kinderen in de buurt zijn.

Thermisch behandeld

Veiligheidsglas ontstaat doordat floatglas thermisch behandeld wordt . De uitstraling blijft exact gelijk, alleen bij breuk merkt u direct het verschil: veiligheidsglas brokkelt in 1000-den botte deeltjes uiteen. De structuur is gelijk aan wat u tegenkomt in de huizenbouw. Het is gelijkmatig in dikte en vrij van onzuiverheden. Dat is de kwaliteit van veiligheidsglas.

Verschil met tuindersglas

Naast veiligheidsglas kan er worden gekozen voor tuindersglas. Veiligheidsglas combineert de voordelen van glas, een goede lichtdoorlaatbaarheid (ongeveer 90%), en uw wens voor een veilige omgeving in en rondom de serre. Veiligheidsglas is tot 6 keer sterker dan tuindersglas en zal bij breuk volledige verbrijzelen in botte deeltjes. Veiligheidsglas wordt bovendien gepolijst geleverd, dit betekend dat de randen afgerond en niet langer scherp zijn. Afhankelijk van het model serre, wordt veiligheidsglas geleverd in een dikte van 3 of 4 mm.

Glas plaatsen

Het plaatsen van veiligheidsglas gaat heel vlot. Omdat er altijd gewerkt wordt met grote ruiten en niet met kleine gestapelde ruiten tuindersglas. Voor het plaatsen van het veiligheidsglas kan gebruik worden gemaakt van glasklemmen, afdichtingsrubber of kunststof beglazingstrips. Voor pasruiten geldt dat deze vaak worden toegepast aan de gevelzijden, dit met behulp van kunststof stapelstrips (H-profiel).

Duurzaam

Veiligheidsglas is zeer duurzaam. Het is goed bestand tegen krassen, atmosferische en chemische invloeden, als ook tegen schoonmaakmiddelen. Veiligheidsglas heeft een isolatiewaarde van ongeveer 6 W/m² K.

Nadelen veiligheidsglas

  • Duurder dan tuindersglas
  • Een glazen afdichting kan bij een aantal plantsoorten leiden tot verbranding van de gewassen. Dit kan voorkomen worden door het plaatsen van schermgaas(zeer gemakkelijk te plaatsen in een aluminium serre met behulp van 'Snapshots'), krijten of het plaatsen van polycarbonaat i.p.v. glas.
Veiligheidsglas afdichting
Beglazingstrips veiligheidsglas
Veiligheidsglas bevestigd met glasklemmen