Tuindersglas

Bij tuinserres wordt het gebruik van tuindersglas al decennia lang toegepast en is populair onder hobbykwekers. Glas heeft als voordeel dat het veel licht doorlaat (ongeveer 90%) en dat is goed voor de gewassen in de serre. Bovendien behoudt u van buiten de serre het zicht op de kweekresultaten!

Toleranties

Tuindersglas heeft een lange historie. De glaskwaliteit en de toepassing ervan gaan hand in hand. De kwaliteit van tuindersglas is heel anders dan bijvoorbeeld het glas dat in woningen wordt gebruikt. Voor tuindersglas gelden verschillende toleranties: de dikte is niet overal exact gelijk, deze kan licht variëren. Ook kan het glas luchtbelletjes of strepen vertonen. Dit hoort gewoon bij tuindersglas. De genoemde toleranties hebben geen invloed op de sterkte of de kwaliteit van het glas

Verschil

Andere mogelijkheden in afdichting zijn: float glas, veiligheidsglas of polycarbonaat. Het grootste voordeel van tuindersglas is de prijs. Tuindersglas is veel goedkoper dan de genoemde alternatieven. In maatvoering verschilt tuindersglas ook van de rest: de grootste ruitmaat is 610 x 610 mm en heeft een dikte van 3 mm.

Glas plaatsen

Het plaatsen van tuindersglas is heel eenvoudig. Omdat er gewerkt wordt met kleine ruiten, passen we de traditionele wijze van beglazen toe: eerst wordt het frame op de juiste locaties voorzien van rubber of schuimrubber, daarna wordt het glas ‘dakpansgewijs gestapeld’. Om te kunnen ‘stapelen’ wordt er gebruik gemaakt van glashaken, het fixeren van de ruiten gebeurt met behulp van glasklemmen.

Veiligheidstip!

Tuindersglas heeft scherpe randen, gebruik daarom altijd goede handschoenen tijdens het plaatsen.

Duurzaam

(Tuinders)glas is uitermate duurzaam. Het is zeer bestand tegen krassen, atmosferische en chemische invloeden, als ook tegen schoonmaakmiddelen. Tuindersglas heeft een isolatiewaarde van ongeveer 6 W/m² K.

Tuindersglas afdichting
Tuindersglas wordt bevestigd met glasklemmen
Tuindersglas wordt ‘dakpansgewijs gestapeld’